Workshop stem met Pete Pronk en Ulrik Barfod

Informatie, aanmelden en betalen

Deze avond

wordt gegeven door twee gedreven stemdocenten:
– Ulrik Barfod, een van de vaste leden van het Centre Artistique international Roy Hart in Malérarques (Fr.)
– Pete Pronk, verhalenverteller en meer (op zijn website ook meer over deze avond)

Aanzet
Wat de mens bezielt is aan z’n stem te horen. De stem als ventiel van de ziel. Fascinerend en uitdagend. Maar soms ook doodeng. Want wat kan er niet allemaal tevoorschijn komen…
Het was Alfred Wolfsohn (1896-1962), getraumatiseerd geraakt in WO I, die als geen ander de grenzen van de stem heeft opgezocht.  Om te kunnen overleven is hij als een Orpheus afgedaald in zijn eigen onderwereld en na een lange reis teruggekeerd met tal van schatten die hem in het donker waren toegevallen. Het resulteerde in een eigen praktijk als onorthodox stemdocent in een sobere kamer rond 1945 ergens in Londen. Met name jonge mensen, waaronder Roy Hart, een acteur uit Zuid Afrika, werden op slag geraakt door de wijze waarop AWE (zoals hij werd genoemd) ‘lesgaf’. Van deze jaren zijn tal van fragmenten (foto, film en geluid) bewaard gebleven. Van grote invloed, bleek achteraf, is ook zijn relatie met Charlotte Salomon geweest (1917-1943; ‘Leven? Of Theater?’).

In 1974 ontstond het Roy Hart Theatre in Malérarques, midden in de Cévennes, waar tot op de dag van vandaag mensen vanuit de hele wereld workshops volgen, gegeven door Roy Hart teachers en gastdocenten, zie https://roy-hart-theatre.com/#!

Er bestaat niet zoiets als een ‘Roy Hart methode’. Wel bestaan er verhalen van vrouwen en mannen die in het spoor van AWE hun verdere leven gewijd hebben aan de wonderlijke wereld van de stem. Het zijn deze verhalen, vol van lef, leven en inspiratie, die wij op deze avond willen delen.

Inhoud en opzet
Uiteraard komen er enkele verhalen over Alfred Wolfsohn, Charlotte Salomon, Roy Hart e.a. uit de begintijd aan de orde. Verder zal Ulrik vertellen hoe een 6-weekse workshop van het RHTheatre bij hem alles op z’n kop zette en Pete zijn verhaal zal gaan over de ontmoetingen met Robert Harvey, zijn ‘vader van de stem’ en hoe dit hem geïnspireerd heeft. In het tweede deel van de avond komen we van de stoelen en gaan we zelf op reis met de stem.

Aanmelden
Stuur een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar post@dehuijberg.nl en maak het bedrag: € 10,- over op bankrekening NL20 TRIO 0320327434
t.n.v. De Huijberg, onder vermelding van avondworkshop stem.

Waar: De Huijberg, Boomstraat 7, 4635 CX Huijbergen, Groene zaal

Wanneer: vrijdagavond 15 december 2023, 19.30-21.00 uur

Kosten: € 10,-

Wil je een donatie doen?

Je kunt zelf bepalen hoeveel