In februari werpen de bomen hun dode hout af, het is dus een goede tijd om hout te sprokkelen. Dan is ook de grote reinigingstijd van het jaar en die gaat nog door in maart: de vastentijd. Het is de voorbereidingstijd op het opnieuw geboren worden van het leven, de voorbereiding op Pasen. 21 maart is het begin van de lente, de voorjaarsevening. Dag en nacht zijn dan even lang. Geest en stof, denkpool en levenspool, geest en ziel, zon en maan verbinden zich. Vandaar dat Pasen gevierd wordt op de eerste Zon-dag na de eerste Volle Maan na 21 maart. Pasen is, door de werking van de kosmische krachten, het punt in het jaarritme van de verschijning van de nieuwe belichaming, aldus Mellie Uyldert in haar boek “Het levensritme”.

In de vastenperiode eet ik liever geen dierlijke producten, want ook de dieren zijn aan het reinigen en hebben nu veel afvalstoffen in het bloed. Ik eet wel zuiverend voedsel, vooral groenten en granen, en dat het liefst met volle aandacht. Ik drink geen koffie of alcohol, maar wel veel kruidenthee. Juist in het vroege voorjaar groeien er veel reinigende kruiden, zoals brandnetel, paardenbloemblad, zevenblad, enz. Als je in deze periode daarbij ook wandelingen in de natuur maakt, lichaamsoefeningen in de buitenlucht doet, jezelf goed wast en vroeg naar bed gaat, wordt een mens schoon en zuiver. 

In het natuurlijk levensritme is er een tijd van opbouw, van rust en van reiniging. Dit zie je bijvoorbeeld in het jaarritme: lente en zomer geven de opbouw, herfst en winter de reiniging en de rust. In het Westen hebben wij deze balans verstoord, wij besteden teveel aandacht aan de opbouw. Dat kun je merken aan het vieren van de jaarfeesten; daar zijn eigenlijk alleen Kerstmis en Pasen van overgebleven. Veel mensen weten de betekenis van die feesten niet meer. Ze beleven er niet veel meer van dan extra vrij zijn, lekker eten en gezellig samenzijn. Maar de zin ervan is vrijwel verloren gegaan. Terwijl het juist de bedoeling is om voor belangrijke feesten te vasten en zo lichaam en ziel te reinigen. Hierdoor worden en blijven we gezond, want het bloed wordt schoon en het bewustzijn verheldert. Het is goed om tegelijkertijd je ziel te reinigen door naar binnen te keren. Ga bij jezelf te rade of je goed bezig bent. Wil je iets in jezelf veranderen? Ga je goed met je medemensen en de aarde om? Wees eerlijk tegenover jezelf en maak je ziel schoon. Het kost vaak wat moeite, leuk is anders, maar als je erdoorheen bent, word je beloond met inzicht en een goed gevoel. Een echt goed gevoel. Dan is het pas echt feest en kan het ook in jou Pasen worden.