]Wat kunnen we zelf doen om voor de aarde te zorgen?
Het gras lijkt geel en dor, maar de regen van afgelopen week heeft alweer heel veel groene sprietjes tevoorschijn getoverd. Dat was de grond waarop twintig mensen van de franciscaanse custodie (‘club’) uit Bergen op Zoom e.o. zaterdagmiddag 13 juni bij elkaar kwamen in een warme maar onweervrije tuin. Het thema deze bijeenkomst was voorbereid door Marjan Bosch van De Huijberg (ondergetekende). Haar artikel ’40 groene stappen’ in Open Deur maart 2019 vormde de leidraad voor deze middag. Wat kunnen we zelf doen om voor de aarde te zorgen, onszelf en elkaar te blijven inspireren en motiveren om te kiezen voor groen, duurzaam, vriendelijk?
Het gezelschap bestond uit mensen van goede wil. Dus kon het gesprek gaan over welke extra mijl we kunnen lopen om ons in te zetten voor het klimaat. Konden we ons laten verrassen door eenvoudige handgrepen die toch bomen opleveren (installeren van zoekmachine Ecosia bijvoorbeeld). En lieten we ons raken door deugden en waarden die ons helpen om ons te blijven inzetten: verbondenheid, belangeloosheid, vrede, broeder- en zusterschap en meer.
De tips en ideeën voor vervolgstappen die uiteindelijk via geeltjes op de flap terecht kwamen waren een mix van mooie woorden om mee te leven (bv. bewustwording, verwondering, dankbaarheid), praktische voornemens (bv. bij alle activiteiten van deze groep ook de catering bewust bio-logisch, duurzaam, plasticvrij organiseren) en wensen voor het programma. Dat gaat een groen en vruchtbaar seizoen worden volgend jaar als het aan deze ideeën ligt: groene workshops, groene films, groene wandelingen, en met elkaar doorpraten over groen geloven en onze visie op de mens in de schepping.
Kortom: een middag waar ook in de groep zelf groene sprietjes zichtbaar werden, en we allerminst dor en uitgeblust weer goed gevoed afscheid namen van elkaar. Mede dankzij de groene catering natuurlijk…
Voor wie er nog niet genoeg van had was er nog een rondleiding door de permatuin waar De Huijberg meer groei en bloei zichtbaar maakt. En kreeg wie wilde een potje peterselie mee naar huis. Alles begint klein!

Ook een keer met jouw groep, club, kerk, familie, vrienden een groene [mid]dag beleven?
Bel of mail ons, dat kan op maat.