Over de Huijberg

De Huijberg is een leefgemeenschap die leeft vanuit inspiratie, in verbondenheid met de natuur. Na een jaar ‘Bewust natuurlijk leven’ zijn we in de zomer van 2019 gestart onder deze naam, met voorlopig drie bewoners.
De Broeders van Huijbergen stellen hun bestuurshuis en gastenkamers ter beschikking.

Leefgemeenschap

We leven duurzaam en gastvrij. We bieden een inspirerend programma. We ontvangen gasten, meelevers en meewerkers voor korte of langere tijd, in ons huis en het klooster Ste.Marie van de Broeders van Huijbergen. We werken in onze moes- en kruidentuin. We zijn pleisterplaats en uitvalsbasis voor pelgrims, retraitegangers, wandelaars of fietsers.

We werken graag samen met vrijwilligers en co-creators, en delen zo ons plezier in de verbondenheid met deze plek, de mensen die er komen, en de natuur. Daarbij zijn we gevoed door de franciscaanse spiritualiteit en onze ervaring met dit leven op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Ritme

Ons dagritme geeft rust en structuur aan het dagelijks leven: de dag wordt ingebed in tijden voor mediteren, eten en drinken, ontmoeten, werk. Soms in stilte, altijd met aandacht. Het helpt ons om de verbondenheid met elkaar, God en de aarde te voeden. Ons tempo is natuurlijk, we volgen onze adem en de adem van dag en seizoen. De klok en de bel helpen daarbij, om ons terug te roepen uit drukte of stilte, of om ons bij elkaar te roepen voor pauze, eten, drinken, meditatie, ontspanning.
We noemen ons ritme ook wel een kloosterritme of een natuurlijk ritme:

Ons kloosterritme
07.15

de ochtendklok luidt

07.30

ochtendmeditatie

08.00

ontbijt

09.00

werk

10.30

koffie/thee/water

11.00

werk

12.30

warme lunch

13.30

siësta

14.45

thee

15.00

werk tot 17.00 uur

17.00 begin stille tijd, begin vespers
17.30

avondeten

20.30

avondmeditatie

Natuur en aandacht

De natuur is voor ons een grote leerplek en inspiratiebron. De diversiteit, veerkracht en levendigheid spiegelen het leven zelf. Door de Natuur voelen we ons dankbaar verbonden met mens, aarde en hemel. De kracht die de kringloop van het leven in stand houdt biedt ons eenheid, levenslust, energie, God. Ze roept ons op tot aandacht, adem, aarde.

Aanwaaien en op adem komen

Dit is een plek waar je de aarde voelt en op adem komt. Wandelend, fietsend, zoekend, vindend.
Welkom. Voor stilte. Voor een wandeling door de tuinen. Voor stil staan bij je tempo, je voeding, je inspiratie. Je kunt hier stil genieten van de adem van eeuwenlang aandacht en geloof. Van fluitende vogels. Ritselende bladeren. Spiegelend water.

Woensdag is de aanwaai-tuinochtend: in deze corona-tijden is het fijn als je van tevoren belt of appt dat je wilt komen. We werken met maximaal zes vrijwilligers. We beginnen om 9.00 uur in de tuin (het hek aan de Bakkerstraat is open). Wieden, mulchen, oogsten, planten, zaaien, klussen in de permacultuurtuin in opbouw, net wat er te doen is. De gezamenlijke lunch komt voorlopig helaas te vervallen.
Ook als je op een andere manier dan in de tuin de handen uit de mouwen wilt steken: we horen het graag en zoeken dan samen naar een goede weg.

In het programma staan onze activiteiten. Bij meerdaagse activiteiten overnacht je in een gastenkamer van het klooster van de Broeders van Huijbergen (Ste.-Marie).

Vrienden en deelgenoten

We zijn blij als je je wilt aansluiten bij de beweging waar De Huijberg deel van uit maakt. Een groene groep van geïnspireerde en gemotiveerde mensen die werken aan en in de aarde en zich inzetten voor een bewuste, natuurlijke leefstijl.
Zullen we je op onze lijst zetten, en je op de hoogte houden van ons wel en wee, en af en toe benaderen voor ondersteuning? Stuur daarvoor een mailtje naar post@dehuijberg.nl. Zet erbij wat je zou willen bijdragen: komen klussen, samenwerken, reclame maken, netwerken, co-creëren, geld doneren, in gesprek, inspirerende tips?

Mee wonen en werken

We leven van wat we hier doen, delen, ontvangen en verdienen.
Heb je belangstelling om voor langere tijd mee te leven, dan raden we je aan eerst eens of vaker een (tuin-)week of retraite mee te beleven. Daarin kom je alles tegen wat hier leeft. Daarna kijken we verder wat het traject zou kunnen worden.

Wil je een donatie doen?

Je kunt zelf bepalen hoeveel