Over de Huijberg

 

De Huijberg is een leefgemeenschap die leeft vanuit inspiratie, in verbondenheid met de natuur. Sinds de zomer van 2019 ontwikkelt het groene leven zich hier, met drie bewoners, meewoners, vrijwilligers, meewerkers en meer.
De Broeders van Huijbergen geven hun bestuurshuis, gastenkamers, tuin en groene vleugel in bruikleen om de spirituele traditie van deze plek voort te zetten.

Leefgemeenschap

We leven duurzaam en gastvrij. We bieden een inspirerend programma. We ontvangen gasten, meelevers en meewerkers voor korte of langere tijd, in ons huis en het klooster Ste.Marie van de Broeders van Huijbergen. We werken in onze moes- en kruidentuin. We zijn pleisterplaats en uitvalsbasis voor pelgrims, retraitegangers, wandelaars of fietsers.

We werken graag samen met vrijwilligers en co-creators, en delen zo ons plezier in de verbondenheid met deze plek, de mensen die er komen, en de natuur. Daarbij zijn we gevoed door de franciscaanse spiritualiteit en onze ervaring met dit leven op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Ritme

Ons dagritme geeft rust en structuur aan het dagelijks leven: de dag wordt ingebed in tijden voor mediteren, eten en drinken, ontmoeten, werk. Soms in stilte, altijd met aandacht. Het helpt ons om de verbondenheid met elkaar, God en de aarde te voeden. Ons tempo is natuurlijk, we volgen onze adem en de adem van dag en seizoen. De klok en de bel helpen daarbij, om ons terug te roepen uit drukte of stilte, of om ons bij elkaar te roepen voor pauze, eten, drinken, meditatie, ontspanning.
We noemen ons ritme ook wel een kloosterritme of een natuurlijk ritme, met een basis in de monastieke traditie en het ritme van zon en maan, eb en vloed:

Ons dagritme
07.15 opstaan
07.30 ochtendmeditatie
08.00 ontbijt
09.00 werk
10.30 koffie/thee/water
11.00 werk
12.30 warme lunch
13.30 siësta
14.45 thee
15.00 werk tot 17.00 uur
17.30 avondeten
20.30 avondmeditatie

Natuur en aandacht

De natuur is voor ons een grote leerplek en inspiratiebron. De diversiteit, veerkracht en levendigheid spiegelen het leven zelf. Door de Natuur voelen we ons dankbaar verbonden met mens, aarde en hemel. De kracht die de kringloop van het leven in stand houdt biedt ons eenheid, levenslust, energie, God. Ze roept ons op tot aandacht, adem, aarde. We delen er graag van uit.

Aanwaaien en op adem komen

De Huijberg is een plek waar je de aarde voelt en op adem komt. Wandelend, fietsend, zoekend, vindend.
Welkom. Voor stilte. Voor een wandeling door de tuinen. Voor stil staan bij je tempo, je voeding, je inspiratie. Je kunt hier stil genieten van de adem van eeuwenlang aandacht en geloof. Van fluitende vogels. Ritselende bladeren. Spiegelend water.

Woensdag is de aanwaai-tuinochtend: fijn als je van tevoren belt of appt dat je wilt komen.  We beginnen om 9.00 uur in de tuin (het hek aan de Bakkerstraat is open). Wieden, mulchen, oogsten, planten, zaaien, klussen in de permacultuurtuin in opbouw, net wat er te doen is. Daarna lunchen we (meestal!) samen bij De Huijberg.
Ook als je op een andere manier dan in de tuin de handen uit de mouwen wilt steken: we horen het graag en zoeken dan samen naar een goede weg.

In het programma staan onze activiteiten. Bij meerdaagse activiteiten overnacht je in een gastenkamer in de groene vleugel of bij de Broeders.

Kloosterwinkel

Sinds september is de kloosterwinkel open, met inspirerende en groene producten.
Zo is er werk van broeder Lambertus, Jeanny Ritzen, Myriam van Loon, Titurel en het Thomashuis. 
Er zijn kaarten van Symposion/De woordenwinkel uit Brugge, Aurora, Vera de Backker, het Broederhuis en meer.
In de gang staan tweedehands boeken, lp’s en cd’s voor een zacht prijsje.
En als je wilt zetten we een lekker kopje thee en maken we een praatje.

Openingstijden: 
woensdagmiddag en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.
Ingang: deur in de inham, linkerzijkant van het Broederhuis.

Vrienden en deelgenoten

We zijn blij als je je wilt aansluiten bij de beweging waar De Huijberg deel van uit maakt. Een groene groep van geïnspireerde en gemotiveerde mensen die werken aan en in de aarde en zich inzetten voor een bewuste, natuurlijke leefstijl.
Zullen we je op onze lijst zetten, en je op de hoogte houden van ons wel en wee, en af en toe benaderen voor ondersteuning? Stuur daarvoor een mailtje naar post@dehuijberg.nl. Zet erbij wat je zou willen bijdragen: komen klussen, samenwerken, reclame maken, netwerken, co-creëren, geld doneren, in gesprek, inspirerende tips?

Mee wonen en werken

We leven van wat we hier doen, delen, ontvangen en verdienen.
Heb je belangstelling om voor langere tijd mee te leven, dan raden we je aan eerst een meerdaagse activiteit mee te beleven. Daarin kom je alles tegen wat hier leeft. Daarna kijken we verder wat het traject zou kunnen worden. 

Wil je een donatie doen?

Je kunt zelf bepalen hoeveel