Zondag vierden we feest in onze tuin met De Huijberg-vrijwilligers en wat boften we met het mooie weer. Zang, begeleid door Joris op de gitaar, gedichten en dansjes. Bijzonder gezellig was de gezamenlijke maaltijd waarvoor ieder een smakelijk gerecht van huis had meegenomen. We vierden samen het Midzomerfeest, dat op 21 juni valt, de Zomerzonnewende.

Natuurlijk ritme
Net als onze hartslag en ademhaling heeft ook de aarde een natuurlijk ritme. Het seizoensritme is de grote jaarademhaling van zon en aarde. De uitademing van de zon is de inademing van de aarde en andersom.
De zon staat tijdens de zonnewende vanuit de aarde gezien drie etmalen lang op haar hoogste punt stil. Deze rustperiode is een goede tijd om te feesten. Daarna daalt de zon weer, de afbouw zet in, de aarde gaat weer uitademen. Op 21 december, Midwinter, begint de inademing van de aarde. Het zaad ligt in de aarde te rusten, schijnbaar dood, maar in de lente gaat het ontkiemen, wordt een plantje, gaat groeien totdat het op midzomer tot volle bloei is gekomen.

Golven
Ook onze ademhaling laat een golfbeweging zien. De geest doorademt het lichaam: de stof in (= de materie, het lichaam in) en de stof uit. Inademing is opbouw, gevolgd door rust, uitademing is reiniging, gevolgd door rust.
In een etmaal is de inademing de dag, de rust en reiniging de nacht.

Tijd van rijping
Op 21 juni, de langste dag van het jaar, gaat de zon het dierenriemteken Kreeft binnen. Vanaf Midwinter is de levenskracht geleidelijk naar buiten getreden, vanaf nu gaat de kracht geleidelijk aan naar binnen werken. Midzomer is geen tijd van groei meer, maar van rijping (naar oogst). We kunnen dat ook doortrekken naar ons eigen leven. Gisteren stonden we daar in onze viering bij stil: Bedenk wat belangrijk voor je is, maar nog niet tot resultaten heeft geleid. Ga eens in gedachten terug tot het begin van de lente. Wat is er in jou in ontwikkeling gebracht? Is er iets gaan groeien? Misschien vanuit een inzicht dat je afgelopen winter had?
Bij Midzomer hoort een vuur waaraan grote krachten worden toegeschreven. Alles wat met het midzomervuur in aanraking komt, krijgt dezelfde kracht als het vuur. Vandaar dat vroeger om het Sint Jansvuur werd gedanst. Het vuur biedt het hele jaar bescherming tegen allerlei onheil.
Eigenlijk is het leven één groot ritme: een slingerende slang die balans zoekt. Door ze te vieren, leer je de ritmes die ons in harmonie brengen en ons structuur geven beter kennen. Dus: vier het leven!