Licht in de nacht

dat duister verdrijft

ontsteek het

wees het

jij!

Dit lied zingen wij regelmatig tijdens onze ochtendmeditatie. Buiten is het dan nog te donker om een tekst te lezen, dus zingen we o.a. dit liedje. Ik vind het prachtig. In een paar woorden wordt de kern geraakt waar het in het leven om draait. Het doet me denken aan een Chinees spreekwoord: Jaag je op een edelhert, laat dan de hazen lopen.

Dus: laat je niet afleiden door allerlei verleidingen, maar blijf je richten op het hoofddoel: het licht zoeken totdat je er volledig in baadt. Ondertussen moeten we wel onze oren en ogen openhouden voor wat we op ons pad tegenkomen, want dat zijn aanwijzingen. Dat is het materiaal waarmee we vooruit kunnen: gebeurtenissen groot en klein, een cadeautje dat je krijgt, een ongelukje, een toevalligheidje, een droom. Of een ontmoeting met een ander mens waarmee je in gesprek komt. Die kan een  boodschap voor je inhouden. 

Zo vind ik het leven in een leefgemeenschap zo rijk, omdat ieder weer anders is. Niet altijd makkelijk, want soms schuren er dingen. Maar die kun je ook als groeikansen zien. Juist door het schuren kun je je innerlijk polijsten. Iedereen is verschillend, daarom kan het in een leefgroep zo mooi zijn omdat ieder het licht vanuit zijn of haar hoek kan laten schijnen en je kan laten zien wat jij nog niet zag. 

Dus: houd je doel in de gaten, laat je niet afleiden door verleidingen, maar leef toch volgens Tao: het doel is de weg en de weg is het doel.

Zo zoek ik al maandenlang een tijdelijk onderdak voor een vrouw met haar drie teckels. Wie is er werkelijk bereid om hen thuis te ontvangen? Helaas ken ik vrijwel niemand bij wie ze welkom zijn. De mensen hebben genoeg aan hun eigen problemen of willen gewoon geen gedoe. Doet me denken aan die man met zijn zwangere vrouw die nergens een plek vonden om te overnachten. Gelukkig vonden zij een stal waarin de warme adem van de dieren het kindje dat in die nacht geboren werd warm hield.

Licht in de nacht, dat duister verdrijft, ontsteek het, wees het, jij.

Door ons open te stellen en liefde te geven, ontvàngen we liefde. Zó ontsteken we het licht. Zó draaien we de sleutel om en openen we de schatkist.